Article Type: News

Träffa bilen som suger upp koldioxid och rengör luften

Autovista24

Tänk dig en bil som samlar upp mer koldioxid än den släpper ut under körning. En grupp studenter vid Eindhoven University of Technology (TU/e) i Nederländerna har gjort den tanken till verklighet i form av elbilsprototypen Zem.

Zem lagrar koldioxid genom ”direkt luftinsamling” medan den kör. Den rengör och släpper sen ut luften genom ett särskilt filter. Projektet befinner sig i ett tidigt stadium, men teamet vid TU/ecomotive ser utvecklingen som motiverande. Syftet är att bidra till en minskad global uppvärmning, samtidigt som det poängterar att personbilar ansvarar för över 60% av bidragande utsläpp.  

Nyckeln till Zems förmåga att effektivt suga upp koldioxid från atmosfären är filtret. Bilen kan i dagsläget färdas 320 km innan enheten når full kapacitet och behöver bytas ut eller rengöras. Den unika komponenten, vilken TU/ecomotive söker patent för, låter bilen samla in två kilo koldioxid vid en årlig körsträcka på 33 000 km. Det innebär att tio Zem-prototyper skulle kunna lagra lika mycket koldioxid som ett genomsnittligt träd under ett år.

– Det är fortfarande ett koncepttest men vi kan redan se att vi kommer att kunna utöka filtrets kapacitet under de kommande åren. Att lagra koldioxid är en förutsättning för att kunna kompensera för utsläpp som sker vid tillverkning och återvinning, sa teamchef Louise de Laat.

En snygg bil med ett seriöst budskap

Man kan lugnt säga att resultaten kan bli besynnerliga när uppstartsföretag rullar ut banbrytande prototyper. Men Zem är däremot en snygg och sportig coupé med två dörrar. Den är lätt att föreställa sig susandes fram längs framtidens vägar.

Bilens hållbara budskap är förstärkt genom tillverkningsprocessen. Alla material och delar av fordonet går att återvinna eller återanvända. TU/ecomotive har samarbetat med Black Bear Carbon, en koncern som även den är baserad i Eindhoven och som specialiserar sig på att återanvända gamla bildäck. De här materialen inkorporeras i uppbyggnaden av Zems monocoque-kaross. Det är en process som är central i minskandet av koldioxidutsläpp.

Tvåvägsladdning är något som många bilföretag och laddleverantör fortsätter att utveckla, och Zem utnyttjar den processen till fullo. Tekniken möjliggör för så kallad vechicle-to-grid (V2G) eller vehicle-to-home (V2H) energiförsörjning, där elbilen levererar energi från sitt batteri, antingen tillbaka ut i elnätet eller direkt till ett hus. Den kan därför ge kraft till hushållsapparater och annan icke-fordonsspecifik utrustning, eller användas för att jämna ut uppgångar i allmän efterfrågan på energi.

Zems teknik för tvåvägsladdning har parats ihop med solpaneler som har byggts in i bilens tak, vilket nyttjar bilens båda batterier och utrymmet på taket för att göra bilen mer hållbar även när den inte körs.

I samarbete med partners så som CEAD och Royal3D har TU/ecomotive även använt sig av 3D-printing under byggprocessen. Zems monocoque-kaross och yttre kaross har skapats med hjälp av den här metoden, vilket markant drar ner svinnmaterial tack vare cirkulär plast som kan malas ner och återanvändas för andra projekt.

I över ett årtionde, har teamet vid TU/e utvecklat fordon med fokus på hållbarhet och uppvisat sådan teknik för bilindustrin. Det lilla teamet har som mål att bygga en ny, innovativ bil var tolfte till artonde månad.

– Vi vill väcka intresse hos industrin genom att visa vad som redan är möjligt, bekräftade Nikki Okkels, ansvarig för externa relationer vid TU/ecomotive. Om 35 studenter kan utforma, utveckla och bygga en närmast koldioxidneutral bil på ett år, så finns det tillfällen och möjligheter även för industrin.

– Vi uppmanar industrin att anta utmaningen, och vi vill såklart mer än gärna hjälpa dem att tackla den. Vi är själva inte klara med vår utveckling än och vi vill ta stora kliv framåt under de kommande åren. Vi bjuder med en varm hand in biltillverkare till att komma och ta en titt.

Detta innehåll presenteras till dig av Autovista24.

Vänligen notera att denna artikel är en översättning av originalet som publicerades på engelska på Autovista24´s hemsida och kan innehålla mindre grammatiska fel. I händelse av diskrepans eller inkonsekvens mellan översättningen och den engelska versionen, ska den engelska versionen alltid ha företräde.

Ta mig till Autovista24

Lanseringsrapport: Kia Niro EV sticker ut i den mycket konkurrenskraftiga CUV-klassen

Autovista24

Kias Niro har satt riktmärket för biltillverkarens utbud av elbilar. Den tidigare modellen, som går under namnet e-Niro, visade på Kias stora intresse för marknaden, och de har sedan dess lanserat EV6 och planerar för ytterligare modeller under de kommande åren.

Namnet Niro fortsätter att vara en central del av Kias planer för företagets elektriska framtid, vilket framgår av den senaste modellen. Niro EV följer det koreanska företagets nya designkoncept, med en texturerad grill som genomskärs av en slät list. Det är bakom listen som den elektriska laddningspunkten återfinns på elbils- och laddhybrids-versionerna.

Den bakre delen av Niro EV har en utsvängd stil, med smala LED baklyktor som sveper ner från taket och slutar mitt på karossen, medan den kurvade linjen fortsätter ner mot hjulhuset. Detta får bilen att se ut som att den är ett med vägen.

Aeroblade förhöjer stilen

Ytterligare ett tillskott i utformningen, Aeroblade, hjälper till med denna balansövning. Det består i praktiken av en vinge på vardera sida av bilen, mitt mellan taket och hjulhuset på C-stolpen återfinns en öppning med räfflor framför som hjälper till att leda luften.  Det minskar vägbuller och förbättrar aerodynamiken, vilket bidrar till en ökad räckvidd. Aeroblade är dessutom ett designinslag och har en färg som kontrasterar mot den övriga karossen. Köpare kan dock välja att få hela bilen i samma färg.

Den stilrena och eleganta interiören är tillverkad från material av hög kvalitet och erbjuder en avslappnad miljö. Två 10.25” skärmar stöder styrning av funktioner och infotainment, med användarvänliga menyer och grafik som gör de mer lättanvända än vissa konkurrerande system. Klimatanläggningen hanteras med knappar och rattar, vilket gör det mindre komplext än vissa system där biltillverkare har valt att styra hela systemet med touch-funktioner.

Bilen erbjuder Vehicle-to-Load-teknik (V2L), vilket redan finns tillgängligt i Kia EV6. Tekniken gör det möjligt att koppla in enheter i ett vanligt eluttag i bilen. Praktikalitet går även att notera i bagaget som har en kapacitet på 475 liter, vilket är betydligt större än några av de konkurrerande modellerna.

Ökar räckvidden och priset

Kia Niro EV finns tillgänglig som hybrid, laddhybrid och elbil. Elbilsmodellen erbjuder en räckvidd på 460 km med en batterikapacitet på 64.8 kWh. Medan det är starkare än vissa av konkurrenterna så hade modellen med fördel kunnat haft ett större batteri och längre räckvidd; särskilt då elbilsmarknaden fortsätter att expandera och större modeller vinner på att ha en räckvidd på över 480 km. Detta kan också vara ett hinder för förare av tjänstebilar som är i behov av längre räckvidd.

Med den nya modellen har priserna stigit. Det är särskilt markant om man jämför med föregångaren e-Niro. Den är nu dyrare än vissa av sina närmsta konkurrenter, och även om utformning, material och användbarhet har förbättrats så räcker det kanske inte för att köpare ska överväga det högre priserna. Kia erbjuder dock sju års garanti för Niro EV, vilket kommer att erbjuda en viss trygghet för de som funderar på att köpa en modell som är tre till fyra år gammal.

CUV-klassens konkurrenskraftighet ökar allt eftersom biltillverkare tar fram nya modeller och särskilt allt eftersom elbilar ökar i popularitet. Då den är en vidareutveckling av sin tidigare generation har Kia Niro EV chansen att glänsa, med förbättrat utseende, bättre köregenskaper samt med en ökad kännedom om märket på elbilsmarknaden.

Detta innehåll presenteras till dig av Autovista24.

Vänligen notera att denna artikel är en översättning av originalet som publicerades på engelska på Autovista24´s hemsida och kan innehålla mindre grammatiska fel. I händelse av diskrepans eller inkonsekvens mellan översättningen och den engelska versionen, ska den engelska versionen alltid ha företräde.

Ta mig till Autovista24

Utvärdering av avancerat förarstödsystem med Euro NCAP

Autovista24

Bilindustrin har uppnått flertalet milstenar för säkerhet. Säkerhetsbälten, krockkuddar och deformationszoner har alla hjälpt till att rädda liv. Men varför nöja sig med reaktiva åtgärder när proaktiva funktioner kan hjälpa till att undvika kollisioner?

Avancerade förarstödsystem (ADAS) verkar kunna lova just det. Men teknologin behöver utvärderas noggrant för att industrin ska veta vad som fungerar. Här kliver Euro NCAP in i bilden. Autovista24:s biträdande redaktör Tom Geggus och Adriano Palao, teknisk chef för ADAS och självkörande fordon hos Euro NCAP, diskuterar framtiden för bilsäkerhet.

Prenumerera på Autovista24:s podcast och lyssna på tidigare avsnitt på AppleSpotifyGoogle Podcasts eller Amazon Music.

Sammanfattning av avsnittet

Synonymt med slowmotion-videor av krocktest, så är Euro NCAP kända för sina praktiska tillvägagångssätt när det kommer till att testa bilsäkerhet. Palao förklarade att Euro NCAP siktar på att främja säkerhetssystem som överskrider minimikraven för typgodkännande.

Då alltmer avancerad självskörande teknik skapar nya förutsättningar för bilar så har den internationella organisationen utvärderat och rangordnat avancerade förarstödsystem. – Körsäkerhetstesten är uppdelade inom områden för oskyddade trafikanter och säkerhetsassistans, berättade Palao.

Skydd för oskyddade trafikanter inkluderar tester av automatiska nödbromsar (AEB) för gångtrafikanter, cyklister och från nästa år även motorcyklar. Säkerhetsassistansen hanterar i stället car-to-car AEB, system för hastighetsstöd, körfältshjälp och övervakning av förarens tillstånd.

Euro NCAP testade nyligen de avancerade förarsystemen i Nissan Qashqai, Volkswagen ID.5, Polestar 2 och Jaguar I-Pace. Resultaten uppvisade den snabba takt i vilken självkörande säkerhetsteknik utvecklas. Ännu mer imponerande var det att ett av de bäst presterande fordonen som testades även var ett av de mest prisvärda. – Jag tycker att det är imponerande att ett av de mest prisvärda fordonen i testet fick högsta poäng både i stjärnklassificering och i assisted driving-gradering, kommenterade Palao.

Men Euro NCAP är inte begränsade till att enbart testa personbilar. Till följd av en lavinartad ökning i intresse under Covid-19 så undersöks även ADAS:en som förkommer i lätta motorfordon. – Då mängden lätta motorfordon ökar runt om i världen anser Euro NCAP att det är av yttersta vikt att inkludera den sortens fordon i bedömningssystemet. De som ansvarar för fordonsflottorna förstår vikten av säkerhet för sina företag, sade Palao.

Euro NCAP kritiserades nyligen i en artikel om körfältshjälpsteknologi i Carwow. I den förekom ett citat från Matthew Avery, styrelseledamot för Euro NCAP och chef för strategisk forskning hos Thatcham Research, där han sa att säkerhetsorganisationens tester hade lett till att biltillverkare utrustar med ”spårkänslig” teknik. Palao förklarade organisationens ställning och sa att Euro NCAP:s bedömning av körfältshjälp är relevant på grund av risken som finns i oavsiktlig avvikelse från vägbanan och eventuella resulterande kollisioner.

När han blickar framåt mot deras färdplan för 2030 kunde Palao även ge en smygtitt på vad som komma ska för Euro NCAP. Efter att ha träffat bilföretag har säkerhetsorganisationen övervägt effekterna av högre nivåer att automatisering och fordonssäkerhet i sin helhet.

Detta innehåll presenteras till dig av Autovista24.

Vänligen notera att denna artikel är en översättning av originalet som publicerades på engelska på Autovista24´s hemsida och kan innehålla mindre grammatiska fel. I händelse av diskrepans eller inkonsekvens mellan översättningen och den engelska versionen, ska den engelska versionen alltid ha företräde.

Ta mig till Autovista24

VW:s trådlösa mjukvaruuppdatering för elfordon utökar räckvidden och tillför nya funktioner

Autovista24

Volkswagen (VW) kommer att genomföra en stor trådlös mjukvaruuppdatering för sina ID.-elfordon. Den kommer att inkludera större laddningskapacitet som kan utöka elbilarnas räckvidd. Den har också det senaste förarassistanssystemet, förbättrad prestanda för röststyrning och parkeringsassistans som kan memorera parkeringsmanövrer.

Den trådlösa mjukvaruuppdateringen 3.0 har varit efterlängtad. Den erbjuder nya, samt valfria, uppdateringar för funktioner så som autostyrning, laddprestanda och ”AR Head-up-Display”. När det kommer till smart mjukvara för elfordon så har VW halkat efter vissa av sina huvudkonkurrenter, så som Tesla, men den nya uppdateringen ska minska det avståndet.

– Den nya ID. Software 3.0 är en uppdatering för hela vår ID.-familj, säger Thomas Ulbrich, VW styrelseledamot, med ansvar för teknisk utveckling.

– Vi tar våra produkter till en ny nivå av funktionalitet då vi jobbar snabbare, är mer uppkopplade och är mer kundorienterade.

Bildkälla: VW

Smart elbilsmjukvara

Den trådlösa mjukvaruuppdateringen utlovar en varieté av fördelar, bilmodeller med batterier på 77kWh kan nu ladda upp till 135 kW i stället för 125 kW. VW sa att förbättringar av batteriets värmehantering gör körning mer effektivt och kan utöka räckvidden. Konsumenter som vill förlänga elbilsbatteriets livslängd kan dessutom aktivera det nya ”Battery Care Mode”, vilket begränsar laddningskapaciteten till 80%.

Nya funktioner fokuserar på intelligenta system för förarassistans och inkluderar tillvalet ”Travel Assist with Swarm Data”, vilket automatiskt håller bilen mitt i körfältet och anpassar sig till körstilen. Det låter förare hålla avstånd till fordon framför sig, med hjälp av förutseende farthållare och styrassistent. Två radarsensorer baktill och ultraljud håller ett öga på trafiken och kan hjälpa till vid filbyten. Om sensorerna inte känner av några föremål svänger bilen självmant över till det intilliggande körfältet, och föraren kan närsomhelst ingripa.

Andra automatiska funktioner inkluderar ”Park Assist Plus”, vilket låter bilen leta efter en parkeringsplats och slutföra manövern med hjälp av sensorerna. Det kan även användas för att glida ut från fickparkeringar. En ytterligare minnesfunktion låter bilen lära sig specifika parkeringsvanor som den sen kan upprepa på egen hand.

Mjukvarudriven mobilitet

VW befinner sig mitt i en påskyndning av sin förvandling till en leverantör av mjukvarudriven mobilitet. Den senaste uppdateringen betonar deras ansträngningar – listan över nya funktioner är lång, inte minst när det kommer till AR-displayen. Uppdateringen lägger till ytterligare displayer i AR-systemet, och även nya symboler så som rondeller och information om avståndet till resmålet. Den visar också laddningsnivån och hur långt det är kvar till resmålet.

Bildkälla: VW

Biltillverkaren har förbättrat navigationen och lagt till en smart reseplanerare. Förare kommer även att få lokala varningsmeddelanden. Röststyrningen har förbättrats för att känna igen kommandon fortare. Enligt VW har bilen förvandlats till ”en intelligent samtalspartner”. Röststyrning är tillgängligt i all ID.-modeller i Tyskland. Systemet svarar i uppkopplat läge från molnet och i offline-läge från information som är sparad i bilen. VW utlovar ”hög igenkänningsgrad och kvalitet på resultaten”.

På det stora hela gör den trådlösa programvaruuppdatering att VW kan skapa en ny digital kundupplevelse med ytterligare funktioner som erbjuder mer komfort till förare. Det elektriska utbudet av ID.-modeller fortsätter att växa, något som gör smart mjukvara till en avgörande hörnsten för VW. För ungefär ett år sedan lanserade företaget sin första trådlösa uppdatering, vilket gjorde dem till den första stora fordonstillverkaren som regelbundet uppdaterade bilars mjukvara via mobil dataöverföring.

Detta innehåll presenteras till dig av Autovista24.

Vänligen notera att denna artikel är en översättning av originalet som publicerades på engelska på Autovista24´s hemsida och kan innehålla mindre grammatiska fel. I händelse av diskrepans eller inkonsekvens mellan översättningen och den engelska versionen, ska den engelska versionen alltid ha företräde.

Ta mig till Autovista24

Europas marknad för begagnade bilar står stabilt under de första tre kvartalen

Europas marknad för begagnade bilar höll ställningarna mellan första och tredje kvartalet, endast fyra av dess fem stora marknader såg ensiffriga nedgångar. Detta står i skarp kontrast till nybilsmarknaden som fortsätter att kämpa på grund av ett antal utmaningar.

Frankrike, Spanien och Storbritannien

Av de fem stora europeiska marknaderna visade tre siffror över -5% för begagnade bilar mellan januari och september 2021 jämfört med samma period 2019. Utveclingen i Frankrike var speciellt bra med 4 575 036 affärer vilket var en ökning med 6,1% enligt AAA-data. Det här står i skarp kontrast mot nedgången på 23,2% inom nybilsförsäljningen under samma period.

Affärer med begagnade bilar och nybilsregistrering, procentuell förändring januari-september 2019 jämfört med 2021

Affärer med begagnade bilar i Storbritannien sjönk med endast 3,9% mellan första och tredje kvartalet i år jämfört med samma period 2019. Det här är ett relativt bra resultat jämfört med landets nybilsmarknad som sjönk med 29,3% under samma tidsperiod. ”Trots att marknaden för begagnade bilar minskade under tredje kvartalet innebär rekordförsäljning tidigare under året, särskilt under andra kvartalet, att marknaden fortsätter peka uppåt vid årsslutet,’ förklarade Mike Hawes, vd för SMMT.

”Med tanke på omständigheterna, med den globala pandemin som orsakar en brist på halvledare som behövs för att producera nya fordon, vilket hämmar marknaden för nya bilar, kommer affärer med begagnade bilar också alltid att bli lidande. Detta är särskilt oroande eftersom förnyelse av bilflottan – av både nya och begagnade fordon – är avgörande om vi ska ta itu med problem med luftkvalitet och koldioxidutsläpp, tillade han.

Spaniens marknad för begagnade bilar utvecklades också relativt bra, en minskning med 4,3% under årets första nio månader, jämfört med samma period 2019. Antalet nybilsregistreringar sjönk samtidigt med 32,9% under samma period, visade GANVAM’s data.

Källa: GANVAM (Autonomous regional data is reported compared with 2020)

Tyskland och Italien

På andra håll i Europa var det inte riktigt lika positivt. Italiens marknad för begagnade bilar sjönk med 17,3% mellan januari och september 2021, jämfört med två år tidigare. Detta motsvarade nästan en nedgång på 20,6% som dess nybilsmarknad drabbades av under samma period enligt ANFIA.

I Tyskland visade samtidigt de senaste siffrorna från Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bara en minskning med 6,7% i affärer med begagnade bilar under rapportperioden jämfört med 2019. Men precis som i Frankrike, Spanien och Storbritannien stod detta i starkare kontrast till landets nybilsmarknad, som sjönk med 27,4% mellan januari och september.

Minskat restvärdestryck

Den mer positiva utvecklingen på majoriteten av Europas fem stora marknader för begagnade bilar stödjer Autovista Groups förutsägelse som presenterades i början av året om att restvärdena står inför ett minskat tryck under 2021. Ett fortsatt varierande antal affärer och en ojämn ekonomisk framtid gör att detta sannolikt kommer att fortsätta eftersom konsumenterna letar efter ett kostnadseffektivt sätt att resa som inte innebär transporter med kollektivtrafik.

Autovista24:s senaste Monthly Market Update (MMU) visar att konsumenter byter till begagnade fordon i stor mängd, med tanke på de högre priserna och långa leveranstiderna för nya bilar. Den ökade efterfrågan på nyare begagnade modeller faller till och med över till äldre, eftersom restvärdet på tre år gamla modeller återigen höjdes i oktober.

Detta innehåll presenteras till dig av Autovista24

Så banade Norge och popbandet A-ha väg för elbilsacceptansen

José Pontes, datachef på EV-volumes.com, överväger utvecklingen av det elektriskt laddningsbara fordonet (EV). Här fokuserar han på Norge – en av elektrifieringens ”first movers” och en indikator på vad som kan ligga framför oss.

För att veta mer om de sociala och ekonomiska konsekvenserna av transportelektrifiering behöver du inte gå längre än till Norge. Med för närvarande oslagbara marknadsandelar (62,5% batteridrivna elfordon (BEV), 22,2% plug-in elhybridfordon (PHEV), 15,3% andra) i år fungerar landet som en förhandstitt på framtiden för andra regioner.

Sedan den tredje generationen av elbilen startade för ett decennium sedan, var Norge den första marknaden att nå 1% marknadsandel i nyregistreringar av tekniken 2011. Det var den första marknaden där ett elfordon blev ett av 100 passagerarfordon (2014), och den första att uppnå tvåsiffriga siffror, både i marknadsandel (2014) och fordonsflotta (2020).

Därför är det tydligt att Norge kommer att vara det första landet i världen att slutföra elektrifieringsprocessen, med den extra fördelen att 98% av all el i landet kommer från förnybara källor, särskilt vattenkraft.

Sammanfattning av Norges fordonsmarknad

Källa: EV-volumes.com

Norge är en pionjär inom vägtransportelektrifiering och landet med den mest avancerade processen. Elfordon står för närvarande för 85% av all försäljning av personbilar, medan enbart BEV står för 63% av alla registreringar.

Intressant nog har PHEV:s marknadsandel varit relativt stabil sedan 2016. Samtidigt har BEV-fordon efter ett års stagnation 2016, återupptagit sin tidigare stadiga tillväxttakt. Detta är endast möjligt tack vare stabiliteten i köpincitamenten i Norge.

Räkna med att Norges elbilsandel kommer att representera nära 100% av den totala fordonsmarknaden 2023, med BEV-fordon som har mer än 95% av marknaden 2024. Detta föregriper landets 2025 mål för nollutsläppsfordon (ZEVs).

Tillväxttakten för fordon i Norge

Källa: EV-volumes.com

Som visas i det här diagrammet som dokumenterar tillväxthastigheterna för båda drivlinorna, upplevde PHEVs en brant tillväxt från 2014 till 2016, tack vare ökade incitament under andra halvan av 2013. Därefter har tekniken antingen följt den för BEV-fordon (2017 och 2020) eller sett en vikande försäljning (2018 och 2019).

BEV-fordon har, tack vare stabila incitament, upplevt en stadig tillväxt efter den klassiska jämna nedåtgående tillväxttakten på mogna marknader.

Totala flottans procentsatser

Källa: EV-volumes.com

Effekter på den totala personbilsflottan

När det gäller nyregistreringar är elektrifieringsprocessen nästan klar. Att byta ut den totala flottan av personbilar kommer att ta ytterligare några år, visar grafen ovan. Medan plugin-andelen i nyregistreringar redan ligger på 85%, är samma andel i den totala flottan av personbilar fortfarande 21%.

Trots detta är effekterna av den totala förbrukningen av fossila bränslen i landet redan synliga, eftersom Norge har sett en fallande bränsleförsäljning sedan 2017, med 3-5% årlig takt.

Värt att notera är att en effekt av den minskande försäljningen av fossila bränslen delvis beror på att vissa bensinstationer redan byter ut sina tankställen med snabbladdningsstationer.

Nivå på BEV-incitament

Hur höga är incitamenten?

Incitamenten i Norge är betydande. Även om tjänstebilar inte har särskilda förmåner eller incitament, har BEV-fordon flera betydande incitament, inte bara vid inköpstillfället, som befrielsen från 25% moms eller registreringsskatt, utan även under bilens livstid.

Dessa förmåner inkluderar reducerad vägskatt, användning av bussfiler, gratis vägtullar, färjor och parkering. De tre sistnämnda ändrades dock 2018, då lokala myndigheter fick rätt att ändra den kostnadsfria användningen av dessa tjänster.

Några av dessa är av särskild betydelse i vissa områden i Norge, som Bergen, där gratisfärjor kan innebära en stor besparing varje månad. Att korsa fjordarna med färja kan vara dyrt, så det är ingen överraskning att i områden som Bergen nämns detta incitament som det främsta skälet att köpa en elbil. Utöver detta finns det också några indirekta incitament, som speciella registreringsskyltar eller subventioner för hemladdare. Även om PHEV är mindre betydande har de också förmåner, nämligen betydande skattesänkningar.

Noll utsläpp

En annan viktig drivkraft för förändring är nollutsläppsmandatet, som ska börja gälla 2025, då alla nya personbilar, stadsbussar och LCV-registreringar bör vara nollutsläppsfordon (ZEV). Mandatet kommer också att verkställas för långfärdsbussar och tunga lastbilar år 2030, även om kravet endast kräver en 75% ZEV-kvot för de förstnämnda och en 50%-kvot för de sistnämnda.

För närvarande pågår diskussioner om att ändra incitamenten i den norska statsbudgeten för 2022, nämligen:

  • Sänkningen av den årliga trafikskatten skulle kunna tas bort.
  • PHEV-incitamenten ska minskas avsevärt, och den minsta elektriska räckvidden ska öka från 50 km till 100 km (WLTP).
  • En ökning av koldioxidskatten.

Förmåner och incitament inkluderar befrielse från köpskatt, köpincitament, moms, befrielse från importskatt och ägarskatt, användning av bussfiler, avgiftsbefrielse, gratis parkering och gratis färjor. De kan också omfatta skattebefrielse för naturaförmåner, avdragsrätt för debiteringskostnader, särskilda registreringsskyltar och subventioner för elbilar.

BEV-fordon per laddningspunkt

Källa: EV-volumes.com

Laddningsångestförhållandet

Elbilar betyder inte mycket utan en pålitlig laddningsinfrastruktur (CI). För BEV-framgång bör tre variabler uppfyllas:

  • Priset bör ligga nära ICE-modeller.
  • Räckvidden bör räcka till för köparnas behov och på så sätt undvika räckviddsångest.
  • Det bör finnas tillräckligt med CI för att undvika laddningsångest, något som kan vara lika skadligt för elbilsacceptansen som räckviddsångesten.

CI-underhåll måste också övervägas. De officiella siffrorna förutsätter att alla laddstationer är i drift, vilket inte är realistiskt, så frekvensen av stillestånd bör också beaktas.

Samma logik gäller för EV-föraren. När föraren förbereder en bilresa måste hen ha en plan B (eller till och med plan C) om den första laddstationen är stängd.

På grund av snabbare tillväxttakt i BEV-försäljningen har antalet fordon per laddplats vuxit avsevärt under åren, från två BEV-bilar per laddplats 2012, till 18 under 2019. Denna tillväxt har lett till köer vid vissa laddstationer. Lyckligtvis har CI-utvecklingen ökat avsevärt sedan dess, vilket stabiliserar detta viktiga förhållande.

Att äga en elbil blir det vanliga

Demografin för BEV-ägandet har förändrats och blivit mindre särskiljande från den totala marknaden, eftersom elbilssektorn mognar och smälter in i mainstream. En undersökning från 2016 av Transportokonomist Institutt (TOI), ett Oslo-baserat forskningscenter om ägande av elbilar, visade att familjer med BEV-fordon i genomsnitt var yngre (47 år mot 56 för ICE), högre utbildade, reste längre sträckor i arbetet (25 km mot 18 km), och ägde fler fordon per capita. Samma undersökning 2018 avslöjade att medelåldern för ägande av elbilar (51 år) kom närmare huvudmarknaden, med samma sak i de återstående indikatorerna.

Ytterligare studier visade att 59% av BEV-ägarna laddar hemma, en andel som växer till 74% för PHEV-ägare.

Intressant nog är de främsta skälen som presenteras för att köpa en BEV eller PHEV olika. Peer-to-peer-influenser identifierades som den främsta drivkraften för BEV-köp. På PHEV-sidan nämns återförsäljare och reklam som de främsta anledningarna till köp.

A-ha och en Fiat Panda

Vid första anblicken verkar det kalla klimatet i Norge inte vara det bästa stället att starta elbilsrevolutionen på, men vissa faktorer stämde överens. En av dem hade att göra med det norska popbandet a-ha och en Fiat Panda.

1989 tog två av bandmedlemmarna med sig en privatkonverterad Fiat Panda till Norge. När de körde genom Oslo vägrade de att betala vägtullar och efterföljande böter, i protest mot bristen på incitament för elbilar.

Den lilla Pandan konfiskerades mer än en gång, men när den auktionerades ut för att betala böterna ville ingen annan köpa bilen, så de två bandmedlemmarna köpte tillbaka den igen för ett symboliskt pris.

Detta hände mer än en gång och dessa bisarra händelser fick medieuppmärksamhet, stärkte elbilens popularitet och ledde slutligen till starten av elbilsincitamenten 1990 med en befrielse från importskatten.

Från och med då började elbilsrörelsen få en viss dragkraft och ytterligare incitament introducerades under 1990-talet. Detta gav ett lokalt startupföretag, Pivco, en snabbstart för att utveckla och introducera den lilla PIV3-modellen 1995. Det lilla norska företaget tillverkade 120 enheter, vilket motiverade dem att skapa en ny, mer kapabel modell, som de kallade PIV4.

Men utan tillräckliga intäkter för att finansiera sin utveckling hamnade företaget i allvarliga ekonomiska problem när den nya modellen var klar 1999. Ford förvärvade verksamheten och förvandlade PIV4 till Think City, med produktionen av elbilar i småstaden som startade 2001.

Efter bara ett år, 2002, efter 1 005 tillverkade enheter fick de förändrade vindarna i USA:s politik projektet att avslutas. Enheter som sålts i USA och Storbritannien återexporterades till Norge, den enda plats där elbilar fortfarande hade en efterfrågan i mitten av 2000-talet.

Återigen tog norska entreprenörer initiativet till att återuppliva den lilla elbilen och i november 2007 återupptogs produktionen av en ny och förbättrad Think City som såldes i 100 enheter på lite mindre än ett år.

2011 tjänade Norge på dessa tidigare ansträngningar och incitament för att bli en av fokusmarknaderna för introduktionen av en ny generation elbilar, som Nissan Leaf och Mitsubishi I-Miev.

Det var då som elbilsmarknaden började utvecklas mer markant. Även om incitamenten och laddinfrastrukturen redan fanns på plats, saknades det tilltalande modeller. Försäljningen växte från de tidigare hundra fordonen per år till över 2 000 enheter 2011. Volymerna överskred tröskeln på 1% marknadsandel, vid en tidpunkt då de flesta andra marknader fortfarande bara hade en symbolisk försäljning.

Detta innehåll presenteras till dig av Autovista24

Ta mig till Autovista24